Bestmovierankingonline
Image default
Internet

3D rajzoló program: lépj be a CAD világába ingyen

3D-s rajzprogramra mindig akkor van szükség, ha a puszta rajz nem elég, és háromdimenziós nézetet kell készíteni az építéshez. Az elterjedt CAD programok azonban a valaha volt legdrágább szoftverek közé tartoznak. Szerencsére vannak ingyenes alternatívák.

Mielőtt egy 3D-s rajzolóprogramot használna, fel kell ismernie, hogy egy ilyen alkalmazást nem lehet délután megtanulni. Mindenképpen jó térbeli képzelőerővel kell rendelkeznie, és háromdimenziósan kell rajzolnia a papírra. Ezek a programok sem olyan élethű reprezentációkat hivatottak létrehozni, amelyekhez többek között perspektíva-rövidítésekre lenne szükség, hanem konstrukciós és megértési segítséget nyújtanak. Tehát ha van elég ideje megtanulni, vagy már van tapasztalata az ilyen programokkal kapcsolatban, akkor például a FreeCAD az Ön számára megfelelő.

Hozzon létre 3D rajzokat egy AutoCAD alternatívával

A FreeCAD program nyílt forráskódú. Ez azt jelenti, hogy egy közösség közösen fejleszti tovább a nyílt forráskód segítségével, és ingyenesen elérhető lesz. Az alkalmazás elérhető 32 és 64 bites verzióban, de elérhető Ubuntu, Linux (AppImage néven) és Mac operációs rendszerre is. Az AutoCAD alternatívának nevezni kissé testes lehet, de határozottan nagyon erős. 3D-s rajzolóprogramként sok felhasználót céloz meg, és éppoly érdekes a tapasztalt CAD-rajzolóknak, mint az ambiciózus otthoni felhasználóknak, de a programozóknak is.

Az a tény, hogy a FreeCAD nem teljes értékű alternatívája az AutoCAD-nek, részben annak tudható be, hogy nem támogatja minden formátumát. Tehát ha változtatást tervez, fontolja meg, hogy a funkciók elegendőek-e az Ön számára. Ha azonban a nulláról kezdi a 3D konstrukciók létrehozását a számítógépen, a FreeCAD minden bizonnyal jó kiindulópont. Ez annak is köszönhető, hogy a jól karbantartott rajongói közösségben gyorsan segítséget lehet kapni a problémákhoz.

A program német nyelvű, a mellékelt dokumentáció sajnos angol nyelvű. De segítséget kaphat a FreeCAD fórumon is.

Egyéb 3D rajzoló programok

Elméletileg minden grafikus alkalmazás 3D-s rajzprogram, ha elsajátította a háromdimenziós rajzot. De általában olyan CAD-programokra vonatkozik, amelyek képesek két- és háromdimenziós konstrukciós rajzok készítésére. Ezen a területen nincs sok ingyenes használat. Még örömtelibb, ha egy másik CAD program is elérhető a MEDUSA4 Personal segítségével.

A program nem csak magánszemélyek és oktatási intézmények számára ingyenes, hanem cégeknél is használható. Kisebb díj ellenében a grafika a program saját formátumából DXF formátumba konvertálható. A dwg-t pdf-be is konvertálhatja a MiConv segítségével. Más CAD formátumokat is támogat.

Egyébként természetesen számos fizetős alkalmazás létezik, amelyek lehetővé teszik a 3D rajzolását. Ha kiterjedt adatcseréről van szó, nem kerülheti el a piacvezető AutoCAD-et. De ha elsősorban saját magának vagy korlátozott körben van szüksége a rajzokra, akkor semmi sem szól az olyan alkalmazások ellen, mint a FreeCAD. Aztán számos funkciója és bővítési lehetősége, az Ön igényeivel együtt nő.