Bestmovierankingonline
Image default
Health

Dromen, waarom dromen wij?

Dromen betekenis

Eeuwenlang hebben mensen de betekenis van dromen in twijfel getrokken. Vroege beschavingen beschouwden dromen als een medium tussen de mens en de goden. De Grieken en Romeinen waren ervan overtuigd dat dromen de toekomst konden voorspellen. Sindsdien zijn de tijden veranderd. Nu zijn er veel verschillende theorieën over betekenis dromen en droominterpretatie. In dit artikel verkennen we de verschillende theorieën achter droombetekenissen en zoeken we uit wat er gebeurt terwijl we dromen om uit te vinden of onze dromen een ware betekenis hebben.

Betekenen onze dromen iets?

Er zijn veel verschillende theorieën als het gaat om droominterpretatie en of onze dromen echt iets betekenen. Hoewel we er vaak van genieten om onze dromen de volgende dag weer op te roepen, is het belangrijk om te ontcijferen of er enige betekenis zit in droombetekenissen.

Wat gebeurt er terwijl we dromen?

Dromen zijn in wezen verhalen die we ‘s nachts in ons hoofd afspelen; ze kunnen een lineaire vertelling volgen of abstract zijn. Wetenschappers schatten dat we ruwweg 3-6 dromen in een nacht hebben en dat ongeveer 95% van deze dromen de volgende ochtend vergeten zijn. Onderzoeken hebben uitgewezen dat zij die beter slapen minder dromen krijgen.

Hoewel we de meeste van onze dromen vergeten, betekent dit niet dat dromen onbelangrijk zijn, eerder het tegenovergestelde. REM-slaap dromen is de enige tijd dat de hersenen verstoken zijn van noradrenaline – angst uitlokkende molecuul. Dit gaat gepaard met het feit dat belangrijke emotionele en geheugengerelateerde delen van de hersenen actief zijn tijdens de REM-slaap.

Wat zijn de voordelen van dromen?

Hoewel we misschien niet veel weten als het gaat om droombetekenissen, kan er meer gezegd worden over de voordelen van dromen. Bijvoorbeeld, de REM-fase waarin we dromen stelt je ook in staat om dingen die je leert in het geheugen op te slaan, wat betekent dat dromen helpt bij cognitieve processen. Daarnaast bieden dromen emotionele voordelen, zoals introspectie.

Dromen  stellen je hersenen in staat om potentieel verontrustende of angst opwekkende herinneringen te verwerken in een stressvrije omgeving. Dromen heeft dus de potentie om emotionele reactiviteit te verminderen en helpt je om gebeurtenissen op een rationelere manier te verwerken.

dromen

https://slaapwetenschap.nl/lucide-dromen/