Bestmovierankingonline
Image default
Shopping / Tobacco

HD kabel

HD kabels, oftewel High Definition kabels kunnen in tegenstelling tot oudere en analoge aansluitingen een full HD resolutie aan. De meeste nieuwe tv’s zijn HD ready of full HD, dit wil zeggen dat uw beeld op een veel hogere resolutie wordt weergegeven als oudere analoge televisies.

In principe kunnen alle HDMI kabels full HD aan, hierbij maakt de grootte van uw tv of computerscherm dus niet uit.

Resoluties worden weergegeven in pixels, oftewel kleine puntjes.Hoe meer pixels uw scherm heeft hoe scherper het beeld kan worden.
HD ready wordt meestal weergegeven als 720p, dit betekend eigenlijk dat het beeld is opgebouwd uit 720 beeldlijnen.
Full HD met 1080p is opgebouwd uit 1080 beeldlijnen, dus aanzienlijk meer dan 720p
Full HD is een resolutie van 1920 x 1080. Dit betekend dat het scherm 1080 beeldlijnen heeft van 1920 pixels. Full HD is momenteel een van de grootste resoluties naast de nieuwste, extra brede cinema displays.

De cinema displays zijn nog breder dan full HD schermen van 1080p, deze hebben namelijk een resolutie van 2560×1080. Deze extra brede resolutie wordt ook wel 4k HD genoemd. en ziet u bijvoorbeeld in bioscopen al. Cinema displays zijn momenteel in opkomst, en nu al vrij gewild. Momenteel zijn deze schermen echter nog erg prijzig, en omdat het (nog) geen standaard maat is niet zomaar door alle apparatuur ondersteund. Check eens de app van RU connected, hun kabels ondersteunen wel alle nieuwe resoluties.

Naast dat de HDMI kabel deze resolutie ook ondersteund vanaf de HDMI 1.4 versie, kan deze kabel ook 3dtv aan. Omdat er momenteel nog steeds 1 pin niet gebruikt wordt in de HDMI aansluiting bied dit uitkomst voor meer nieuwe technieken in de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan draadloze HDMI die hiervan gebruik zou kunnen maken.

Er zijn tegenwoordig behoorlijke kabel lengtes in HDMI te krijgen. De meest voorkomende zijn 1, 3 of 5meter. Hiernaast zijn er kabels van 10 of zelfs 15 meter beschikbaar om grotere afstanden te overbruggen.

Om signaal over een nog grotere afstand zonder verlies weer te geven dient er een repeater te worden aangeschaft die dit signaal over nog grotere lengtes kan garanderen. Deze apparaten versterken het signaal, en wordt naast repeater ook wel signaal versterker genoemd.
Er zijn hierin verschillende mogelijkheden, zoals een actieve en passieve repeater/versterker. Het verschil is aanzienlijk te merken, actieve repeaters kunnen bijvoorbeeld over nog grotere afstanden versterken. Hierbij dient wel rekening gehouden te worden dat deze repeaters stroom nodig hebben om dit signaal door te sturen, passieve repeaters hebben geen stroom nodig.

Er zijn veel verschillende merken HDMI kabels te koop, de prijzen lopen ook enorm uiteen. Uit veel tests is gebleken dat duurdere HDMI kabels niet echt per definitie beter zijn dan goedkopere. Vaak is de afscherming beter en zal er op langere afstanden minder storing kunnen voorkomen. Dit komt voornamelijk omdat het signaal digitaal is en vrijwel niet storingsgevoelig is in tegenstelling tot analoge bekabeling. Signaal verlies kan met goedkopere HDMI kabels wel eerder optreden, vooral bij grotere afstanden. Echter zijn de kabels vaak van exact dezelfde kwaliteit. Het is van tevoren dus nooit te zeggen of een HDMI kabel van 15 meter lengte probleemloos gaat werken.

Het is ook niet zo dat apparaten van bekende merken hierin beter presteren dan goedkope apparaten. Je kunt wel stellen dat de kans op succes groter is bij het gebruik van iets duurdere kabels. Neem in ieder geval nooit een langere kabel dan strikt noodzakelijk is.

Tegenwoordig kunt u ook overal HDMI kabels kopen, niet alleen bij uw elektronica zaak om de hoek. Doordat HDMI een standaard aansluiting is geworden liggen deze kabels vaak naast SCART kabels in verschillende winkels. Het is in eerste instantie onverstandig om een veel te dure kabel te kopen, aangezien het verschil nagenoeg niet is te merken (uitzonderingen daargelaten).

Mocht u echt slechte kwaliteit ervaren met een goedkope kabel kunt u deze vaak alsnog terugbrengen of ruilen tegen een duurdere kabel. Bij alle HDMI kabels is het van belang dat u vooral kijkt naar de kwaliteit van de stekker, vooral als u het vaak aan en afkoppelt zult u hierin de zwakste plek ontdekken.